Ενσώματη Αφηγηματικη Θεραπεία
H Ενσώματη Αφηγηματική Θεραπεία - Embodying Narrative Therapy ψυχοθεραπευτική μέθοδος που συνδυάζει διαλογικές σωματικές και εικαστικές τεχνικές ενώ βασίζεται σε μετανεωτερικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις εφαρμόζεται σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Στόχος αποτελεί η αναγνώριση των ιστοριών και αφηγήσεων που δημιουργούμε από μικρή ηλικία για το σώμα μας. Πως αυτές οι ιστορίες επηρεάζουν την ψυχική και σωματική μας υγεία καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας; Ποιες είναι οι αφηγήσεις που μας περιορίζουν και ποιες μας χαρίζουν δημιουργικότητα, ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση;
Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχει μια διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ των ενσώματων εμπειριών και της δημιουργίας προσωπικών αφηγήσεων. Μία ενσώματη εμπειρία μπορεί να γίνει αφήγηση αλλά και μία ιστορία μπορεί να κατασκευάσει την ενσώματη δράση. Ο ενσώματος και ο αφηγηματικός εαυτός μοιάζουν αχώριστοι και συμπληρωματικοί (Dings, 2019).
Η αναγνώριση των σωματικών αφηγήσεων αλλά και η δημιουργία νέων εναλλακτικών αφηγήσεων λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για ένα ταξίδι σύνδεσης
με το σώμα μας μέσω τεχνικών όπως η ψυχοεκπαίδευση, ασκήσεις σωματικού
ζεστάματος (somatic floorwork & matwork, bodily mindfulness), εικαστικά, κινητικός αυτοσχεδιασμός και αναστοχαστική ομάδα (reflection group).
Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία εμπεριέχει την αξιολόγηση του θεραπευόμενου ή της θεραπέυόμενης στις πρώτες συνεδρίες, την θέσπιση θεραπευτικών στόχων από κοινού και την εβδομαδιαία θεραπευτική παρέμβαση προς την επίτευξη των ορισμένων στόχων. Η προσέγγιση που ακολουθείται βασίζεται στον συνδυασμό του μοντέλου SANE – System Attachment Narrative Encephalon ® καθώς και με τεχνικές ενσυνείδητης κίνησης και εκφραστικών θεραπειών (εικαστική θεραπέια, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία). Η χρονική διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας ποικίλει καθώς εξαρτάται από τους θεραπευτικούς στόχους που θα οριστούν.